2012. augusztus 2., csütörtök

Szimpla Garden Hits, Klipbemutató és Koncert -



Csütörtökön este 18 órától egy valóban különleges eseményre kerül sor a Szimpla kert falain belül; mostanában egyébként is igen izgalmas dolgok történnek a Kazinczy utcában, és a Kert igyekszik olyan programokkal-eseményekkel kitűnni, mely nemcsak a külföldi vendégek bevonzására-kielégítésére tör, hanem a magyar közönség igényeihez is jócskán igazodik. Nem lesz ez másként ezen a  napon sem, amikor is a Szimpla Garden Hits válogatás cd bemutatójára kerül sor, mely egy olyan hiánypótló gyűjtemény, mi egyrészt a Kertben fellépő zenekarokat igyekszik ismertebbé tenni, egy hordozón megmutatni a nagyközönség számára – méghozzá azokat az együtteseket, melyek elsősorban népzenei gyökerekkel bírnak –, másrészt a Szimplában működő igen jól felszerelt stúdióra kívánja felhívni a figyelmet. A teljesség igénye nélkül olyan előadók szerepelnek a válogatásban, mint a Góbé zenekar, a Jónás Vera Experiment, a Kéknyúl Hammond Band, az Iparkutya, a Makám, a Bajdázó, az Egy Kiss Erzsi Zene, az Ilhaam Project, az Őskesztár, a Santa Diver, a Meszecsinka, a Smárton Trió és Harcsa Veronika, a Betti and the Bumbling Bitches, és persze a Szimpla Kert hangjai – merthogy a legtöbb szimplás nemcsak a vendéglátáshoz ért, de szívesen nyúlnak a legkülönfélébb hangszerekhez is! A Smárton Trió és Harcsa Veronika jó néhányszor játszottak közösen az elmúlt egy évben a Kertben, és munkájuk eredményeképpen megszületett az első közös klipjük, a Do you know? – amit szintén a Szimplában mutatnak be a csütörtöki este folyamán, rögtön a cd sajtóbemutatója után. Mivelhogy az este elsősorban mégiscsak a zenéről szól, így az érdeklődők nem maradhatnak és nem is maradnak élőzene nélkül; 20:30-tól a Smárton trió ad koncertet a Kert színpadán.


A Szimpla Garden Hits háttérmunkálataival kapcsolatosan Barják Andrást kérdeztem arról – aki a Stúdió Szimpla (hangmérnöke, irányítója –, hogy hogyan is jött létre a válogatás, ami a technikai részét illeti, valamint, hogy milyen nehézségek merültek föl, hogyan is zajlottak a háttérmunkálatok, és hogy neki, személy szerint mit jelent ez a cd. András elmondta, hogy a szervezési részben ugyan nem tevékenykedett igazán aktívan, de igyekezett az általa preferált zenekarok közül néhányat bevonni a készülő projektbe, s hogy az ő feladata elsősorban az volt, hogy miután összegyűjtötte az előadók nagyon is különböző stílusú darabjait, elérje, hogy a cd-n ezek mégis egy hangzásvilágot alkossanak, így ehhez egy komoly döntést kellett meghoznia, hogy úgymond „forró” cd-t készít(enek)-e, ami nagyobb átlagos hangerőt jelent, vagy „halkabbat”, ami viszont dinamikusabb hangzást tesz lehetővé. Az előbbi a populáris, divatos, ahogy András fogalmazott, azonban kiemelte, hogy ő az utóbbit választotta, mert az igényes világzenei ihletésű művek nagy dinamikaigényűek, muszáj érezhetően elkülöníteni a halk és a hangos részeket egymástól, s hogy az ilyen lemez hátránya, hogy pl. metróban, autóban hallgatva a halk részek eltűnhetnek a zajban, az előnye viszont az, hogy csendes, odafigyelős környezetben jelentősen élőbb, jobb élményt nyújt. Szóval a lemez azoknak készült, akik nem háttérzeneként kívánják hallgatni, hanem azoknak, akik oda is szeretnének figyelni rá. András elmondta még, hogy számára valóban nagy élmény volt a munka, hiszen „a kiadvány a Szimpla által kedvelt előadókból szemezgetve mégiscsak felvázol valamiféle „látleletet” a kortárs magyar underground zenei szcénáról.” – András azt is fontosnak tartja, hogy az otthoniak mellett – akik láthatóan nagyon is szeretik a korábban említett, Szimplában fellépő együtteseket –, a külföldi vendégek számára is nagyon ajánlja a válogatást, s hogy hisz abban, hogy „az efféle zenei keresztmetszet több mint csupán egy zenei gyűjtő: hiszen a zene kultúránk, azáltal társadalmunk, környezetünk, lelkünk aktuális állapotát mutatja be.”


Smárton trió feat Harcsa Veronika

Izgalmas és különleges este várható tehát a Szimpla kertben – és a Szimpla Garden Hits megjelenése talán nem is lezárása egy folyamatnak, hanem inkább egyfajta kezdet, ami megmutatja, hogy érdemes nagyobb dolgokban gondolkodni, s hogy a közös munka eredményeképpen ilyen klassz dolgok jöhetnek létre. Várunk Mindenkit, aki szereti az igényes, jó zenét – gyertek, és vegyétek meg a válogatás cd-t ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a zenekarok még sikeresebbek és ismertebbek legyenek. Találkozunk csütörtökön a Szimpla kertben!

Szöllősi Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése