2014. október 14., kedd

Színház - Szakonyi Károly: Ítéletnapig


A Szimpla Színház előadásait ebben az évadban is érdemes lesz látogatni. Több helyszínen (Szimpla kert és Kávézó, Hunnia) feltűnünk majd, klasszikus és kortárs darabokat bemutatva felolvasószínházi formában. Elsőként egy vendégjátékra kerül sor a Kertben október 20-án. A Főnix Művészeti Műhely Szakonyi Károly: Ítéletnapig című drámáját viszi színpadra este 7 órától.

"Az agresszor félelme a legyőzött félelménél is nagyobb, fenn kell tartani a feszültséget, és ez veszélyekkel jár. De azért előbb-utóbb belefárad abba, hogy következetesen megőrizze hatalma félelmetességét. Konszolidál. Így aztán idő múltával a legyőzött úgy érzi, nincs is rabságban. Már csak azért sem, mert hallja a győző panaszait, hogy mekkora áldozattal jár a hatalom. A konszolidáció mindkét félben zavart kelt, mintha felcserélődnének a szerepek.

Csakhogy abban a pillanatban, amikor a helyzet a szabadság színezetében tűnik fel, a győző újra erőre kap, hohó, azért hátrább az agarakkal! És újra agresszorrá válik. A tétel: agresszió – konszolidáció - megtorlás. Az Ítéletnapig c. egyfelvonásos abszurd darabomat 1956 emlékének szenteltem" (Szakonyi Károly)


Szereplők:
Őr: Tarr György 
Őrzött: Gránicz Gábor / Makray Gábor 
A rendező munkatársa: Tolcsvai Marianna 
Rendezte: Sződy Szilárd



Képek egy korábbi előadásunkból (fotó: Szöllősi Mátyás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése