2017. január 12., csütörtök

Analóg elektronikai zenei kurzus a Kertben -


A kurzus résztvevői analóg szintetizátor-áramköröket forrasztottak: feszültségvezérelt oszcillátorokat, szűrőket, összeadó- és szorzóáramköröket (kézügyesség és műszaki tapasztalat függvényében több különböző szinten lehetett a munkába bekapcsolódni). Ezekből közös hálózat épült, egy kollektív szuperszintetizátor, mely január 10-én este a kurzus résztvevőinek kezében koncert keretében szólalt meg. A hálózati struktúra által irányított, improvizatív darabot adtak elő – melyben alapkérdés a médium, a tér és a játékszabályok viszonya volt. Egyszerre használták a hetvenes-nyolcvanas évek technikáját és a mai, hálózatszerű közösségi gondolkozást. A mű Bali János Liszt-díjas karnagy és furulyaművész rendezésében jött létre, aki a középkortól a legmodernebb zenéig maga is komponál és improvizál.
A koncertről és a résztvevőkről

Kis Dodó - furulyák
Bali János - furulyák, elektronika
Bolcsó Bálint - elektronika
Porteleki Áron - ütőhangszerek, népi brácsa

(műsor: improvizáció)

Kis Dodó Bali János tanítványa volt, idén diplomázott az amszterdami konzervatóriumban. A furulya mellett performatív elemekkel is dolgozik - akárcsak Porteleki Áron, a koncept-underground Dorota zenekar dobosa és kortárstánc előadások zenei-fizikai előadója (pl. Dányi-Molnár-Vadas: Nyúzzatok meg.) Bali János Liszt-díjas furulyaművész, zeneszerző és karnagy a régi és új zenék elhivatott előadója, emellett szenvedélyes improvizátor. Egyedi, analóg hangrendszerében a furulyába rejtett mikrofon segítségével aprólékosan kontrollált feedback-effektusokkal terjeszti ki akusztikus hangszerének lehetőségeit. Zeneakadémiai tanár, zeneszerző és a budapesti improvizációs szcéna aktív alkotója Bolcsó Bálint,aki számítógéppel épít organikus hatású, élő mintavételezést alkalmazó hangszereket. A JazzaJ felkérésére összeállt kvartett a nézők figyelmének aktív közreműködésével hántolja le a pillanatban rejlő instant kompozíciókat.

Kis Dodó (*1991) tavaly szerezte meg furulya master-diplomáját az Amsterdam-i Zeneakadémia furulya tanszakán prof. Jorge Isaac növendékeként. Tanulmányai alatt Dodó bekerült a The Royal Wind Musicfurulyazenekarba, megalapitotta saját együttesét, a Trio aXolot-ot, valamint furulyán és EWI-n játszik a Jerboah nevű experimentális pop-rock zenekarban. Dodó rendszeresen koncertezik Európa szerte együtteseivel, színhazi előadásokban, kortárs zeneszerzőkkel kollaborációban valamint saját elektro-akusztikus műveivel.

A JazzaJ egy 2011-ben indult zenei műhely, amely a magyar improvizatív zenei szcénát fogja össze. Bár a fellépő zenészek többsége a free jazz világából érkezett, élénk a kapcsolat az elektronikus-, zaj-, folk- és a kísérletező kedvű komolyzenészekkel is. Nem stílus szerint válogat, hanem belső attitűd, gondolkodásmód alapján. A "jazz" a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a "zaj" a legkülönfélébb hangok iránti maximális toleranciát jelzi. 

És egy kis képes beszámoló az eseményről:





 fotók: Honfi Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése