2018. december 30., vasárnap

Szimpla - 2018



Ez az év is a végéhez közeledik, és ahogy az rendszerint lenni szokott, most is egy kis összeállítással készülünk, hogy megmutassuk, milyen különleges és eseményekben gazdag volt a Szimplán belül 2018. Megpróbáltuk összeszedegetni a dolgokat, hogy mik is történtek az elmúlt közel 365 napban, de mivel még több rendezvényünk, még több látogatónk volt, mint tavaly, beláttuk, hogy csak a teljesség igénye nélkül tárhatjuk elétek képekben, videókban és számokban, hogy mik is történtek nálunk idén, és nem csak nálunk, hanem a Kazinczy utcának ezen a szakaszán.


 

Pillantsuk csak vissza akkor egy kicsit: 2018-ban több mint 1,5 millió látogatója volt a Szimpla Kertnek, amiből egyre több a nappali látogatók száma, köszönhető ez a számtalan rendezvénynek, utcalezárásnak, koncertnek, vásárnak. Komoly célkitűzésünk volt már 2016-ban, és aztán persze 2017-ben is, hogy ne csak este és éjszaka gyertek hozzánk, hanem hogy nappal is vonzó, izgalmas programokkal várjunk benneteket, mind a zene, mind a képzőművészet, a különféle vásárok, és a gasztronómia területén.



A honlapunkat idén is több mint negyedmillióan látták, és összesen több mint 750 ezer látogatója volt a különféle aloldalainknak.  Közel 200 zenei rendezvényünk volt idén. A Facebookon több mint 100 ezer ember követi már a Szimplát. Volt 50 Háztáji Piac a vasárnapokon, 4 SzimPLANT, ahol igyekeztünk, nem kis sikerrel, fölhívni a figyelmet a biogazdálkodás fontosságára, s hogy a bolygónk szempontjából milyen fontos az, hogy hogyan óvjuk a környezetünk, miként gyűjtjük a szemetet, hogyan alakítjuk ki az életterünket. 4 Kaziczy Élő Könyvtáron hoztunk közelebb hozzátok olyan embereket, akik meséltek nemi identitásukról, a hajléktalanság nehézségeiről, arról, hogy ide érkezve, miként sikerült beilleszkedniük a társadalomba. Volt 12 Bringás vásár, 6 Szimpla Fashion, 4 kutyás vásár, alkalmanként 150-200 kedvenccel, 10 mini utcafesztivál, és két nagy is, egy tavasszal, egy pedig ősszel, melyeken több ezer ember sétált a Kazinczyban, hallgatott zenét, ültetett fát, alkotott valamit a különféle műhelyeken. Idén tartottunk 4 véradást is, mert fontosnak tartjuk, hogy segítsünk azokon, akiknek az élete múlhat egy ilyen egyszerű, de nagyon fontos dolgon!



A Háztáji boltunkban több mint 1600 darab szendvics, 312 kg kávé, közel 1000 liter tej, 2600 omlett és 790 liter joghurt fogyott el. A boltocska 2019 során komoly átalakulásokon megy majd át, de erről egyelőre többet nem árulhatunk el.

A Szimpla belül is komoly átalakulásokon ment át, megújult az étlapunk, a honlapunk is átalakult, vasárnaponként 9 és délután 2 között reggelizhettek is nálunk, szóval számtalan olyan lépést tettünk idén, ami még barátságosabbá, még otthonosabbá teszi a Szimpla Kertet. Két szintű meditációs biztonsági szolgálatot vezettünk be, hogy minden apró és nagyobb konfliktus gördülékenyebben oldódhasson meg. Célunk mindig a békés megoldás, ezért bátran keressétek több nyelven dolgozó mediátorainkat este nyolc után.



Felelősnek érezzük magunkat a környezetünket illetően is, ennek egyik legfőbb példája a hétvégén rendszeresen elvégzett utcatakarítás, hogy mindig tiszta és rendes Kazinczy utcánk legyen. Ehhez tartozik az is, hogy itt élünk, itt dolgozunk, és nem adjuk fel azon törekvésünket, hogy sétálóutca legyen ez az utca, ahol naponta több ezer ember jár gyalog vagy közlekedik biciklivel. Februárban lezajlott egy minden vendéglátó helyet és Budapest gazdaságának egészét érintő népszavazás a vendéglátó helyek nyitva tartási rendjéről. Az eredmény azt mutatja, hogy a kerületi lakosság többségének kedvező, hogy a kerület éjszakai élete ennyi embert idevonz, nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy felelősséggel tartozunk ezért a kerületért. Idén is számtalan részleges, vagy egész napos utcalezárásra számíthattok, úgyhogy ilyen értelemben is figyeljétek a programokat, mert szeretnénk élhetőbbé, emberközelibbé varázsolni ezt a helyet. Fontos állomása volt ennek, hogy 2018 szeptemberében megszerveztük első, Budapest éjszakai életével foglalkozó konferenciánkat a Fészek Művészklubban nagyjából 100 résztvevővel és 4 szakmai panel beszélgetéssel, neves külföldi előadókkal, hogy a magunk számára is átláthatóbbá tegyük, hol is élünk, milyen problémákkal kell szembenéznünk, s hogy milyen külföldi példákat érdemes követni vagy épp elkerülni.

2018-ban megnyitottuk a Szimpla Termet, melybe a maguk nemében hiánypótló közösségi programokat szervezünk, és bérmentesen adjuk oda minden jó ötlet megvalósulásához. Kialakítottunk a koncertteremben egy új kiállítófalat is, ahol hónapról hónapra a Magyar Plakáttársaság alkotásait láthatjátok, melyek igen érzékenyen, és érzékletesen reagálnak a társadalmi problémákra. Ehhez kapcsolódik, hogy az új évben beindítunk egy társadalmi érzékenyítő programot is, "Ülj mellém" címmel, céges csapatok részére, erről később még bőven olvashattok majd.

És mivel a legkülönfélébb finomságokat kaphatjátok a Szimplában, örömmel jelentjük be, hogy már több pultunkban is kapható a Pilsner Urquell Tankova, mely olyan magas minőségű, friss és finom sör, mintha egyenesen a Pilsner gyárban innád éppen.

Gyertek 2019-ben is hozzánk, figyeljétek a programokat, írjátok föl, ami fontos, mert már másodikától számíthattok ránk itt a Kazinczy utca 14-ben!












































fotók: Honfi Anna, Hartl Nagy Tamás, Todoroff Lázár, Badinszky-Tolvaj Anna és Szöllősi Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése