2013. január 11., péntek

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület közleménye -

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület elnöke más vendéglátóhelyek tulajdonosaival együtt a kereskedelmi törvény október 1-én elfogadott módosítása kapcsán a mai napon, most először találkozott a jogalkotó Rogán Antallal. Örvendetesnek tartjuk, hogy végre megvalósult az eszmecsere a törvényalkotó és a törvényben szabályozott felek között, és bízunk abban, hogy a későbbiekben ilyen találkozókra a törvények létrehozása előtt, nem hónapokkal utána fog sor kerülni. Ígéretet kaptunk a kereskedelmi törvény ismételt módosítására, amelynek következtében a későbbiekben elkerülhetővé válna, hogy szórakozóhelyek tucatjai legyenek jogalkalmazói túlkapás áldozatai. Az Egyesület épp ezért kész az újabb módosítás beterjesztése előtt további találkozók lebonyolítására, hogy konstruktív javaslatokkal segítse a törvényalkotást.

A város, a turizmus és a vendéglátás közös érdeke, hogy az együttműködésből egy olyan törvény szülessen, amely megakadályozza a turistákat megkopasztó, bűneseteknek terepet adó szórakozóhelyek megszűnjenek. Ezáltal az Egyesület 7 pontos petíciójából egyszerre kettő is teljesülne. Ugyanakkor továbbra is kérjük az illetékeseket, hogy adjanak módot egy Belvárosi Egyeztető Fórum létrejöttére, valamint hogy a turizmusból, vendéglátásból befolyó adóbevételekből oldják meg az érintett területek karbantartását, tisztaságát és biztonságát. Az Egyesület tagjai egységes, kerületenként összehangolt szabályozást, kiszámítható jogi környezetet, életszerű és egységes zajszint határokat és szabad nyitva tartást szeretnének.

Bizakodva várjuk január15-ét, amikor Rogán Antal ismét egy asztalhoz ül a vendéglátósokkal, reméljük, addigra már véleményezhető törvénytervezet is rendelkezésre áll majd. Kérjük továbbá Rogán Antalt, hogy vessen véget annak az önkormányzati gyakorlatnak, amelyet ő "jogalkalmazói túlkapásnak" nevezett egy korábbi interjúban. Kérjük Erzsébetváros polgármesterét, jegyzőjét és rendőrkapitányát, hogy szüntessék be ezt a túlkapást és a törvény félreértelmezését.

Az elmúlt hetek történéseiből okulva konzultációt kezdeményezünk, hogy a város lakói közösen alakíthassák ki a jövő élhető, turistabarát és kulturálisan sokszínű belvárosát.

Háttér:

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület petíciója:

A kerületi önkormányzatok arra köteleznek számos belvárosi szórakozóhelyet, hogy éjfél után bezárjon. Úgy gondolom, hogy Budapest egy olyan világváros, amely kultúrájának szerves részét képezi a kulturált éjszakai élet és szórakozás. Az éjfél utáni zárás súlyos károkat okozna Budapest kulturális életében, jelentős, a turizmusból származó bevételtől fosztaná meg a várost és számtalan ember állását veszélyeztetné. Tiltakozom a kereskedelmi törvény módosításának ilyen alkalmazása ellen, és kérem a kerületi önkormányzatokat, hogy vonják vissza a határozatokat!

1. Haladéktalanul vonja vissza a Parlament ezt a törvénymódosítást!

2. A törvény készítői is tartsák be a törvényt, és készítsék el a kötelező hatásvizsgálatokat és elemzéseket!

3. A politika ne bújjon jegyzők és rendőrök mögé, ha szabályozni akarja a belvárosi kerületeket, de kezdjen egyeztetést a civilekkel és biztosítson beleszólást az érintetteknek!

4. Zárják be végre a mindenki által ismert, turistákat kifosztó „szórakozóhelyeket”!

5. A hatóságok éjszaka is tartassák be a meglévő jogszabályokat: legyen éjjel is legalább néhány rendőr az utcán, reggelre pedig legyen tiszta a város! Erre bőségesen ad fedezetet a vendéglátók, szállodák, fapadosok, taxik által befizetett adó.

6. Hozzuk létre a problémák kezelésére a Belvárosi Egyeztető Fórumot.

7. A közterületen elkövetett „közösségellenes magatartásért” kizárólag az elkövetője felel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése