2011. október 10., hétfő



Berlinben is Dupla a Szimpla!

A Szimpla vendéglátó család hatodik tagja nyitja meg kapuit Berlinben, a német fővárosban. A három éve sikeresen üzemelő berlini Szimpla kávézó tapasztalatait is felhasználva szeptember 16-án nyílt meg a Badehaus Szimpla Musiksalon, mely közösségi tér és klub funkciókat egyaránt ellát. 

A berlini Szimpla kávézó eddig is fontos szereplője volt a magyar kulturális élet szervezésének, elég csak a Karneval der Kulturen idei díjára gondolni, a Badehaus ennél többet ambicionál, a magyar és a közép-európai kortárs kultúra zászlóshajója szeretne lenni.

A névválasztást az indokolja, hogy az épület egy szerelő-pályaudvar szolgálati fürdőhelyiségeként szolgált egészen annak bezárásáig. A volt pályaudvari területen egy óriási kulturális és szórakoztató negyed épült és épül fel, melynek egyik tagja lehet a Szimpla, miután sikerrel pályázott a tulajdonos befektetőtársaságnál.

A Revalerstrasse sokszínűségét gyarapító Zeneszalont, a külföldön az egyetemeken, Magyarországon jobbára a fesztiválokon megismert NFC kártyás fizetési-, és kedvezményrendszer  teszi technikai értelemben különlegessé.

A Badehaus első koncertjét Palya Bea adta, majd 17-én a szabadkai Gyass (Lajkó Félix zenekara), 20-án a Nadara - Transylvanian Gipsy Wedding Band Marosvásárhelyről, 24-én a makedón Foltin ("pseudo-emigranski cabaretska"),  26-án a cseh Dva ("non-exist nations folklore") volt hallható. Fellépnek berlini zenekarok is (Juri and the Gagarins, Whatever Rita Wants, the goodnight circus) és havi rendszerességgel lesz táncház a Buda Folk Banddel. Heti jam-session és bárzongora est színesíti a zenei programot.

A Badehaus filmprogramját a SzimplaFilm biztositja Budapeströl: a programban a 2010-es lengyel nemzeti oscar jelölés a The Reverse és két moziérett dokumentumfilm, a cseh Czech RAPublic és az észt Disco and Atomic Wars lesz látható.

A rendezvénysorozatot a berlini magyar nagykövet, Czukor József nyitotta meg szeptember 15-én 19h-kor.
Bővebb információ: www.badehaus-berlin.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése