2012. február 3., péntek

Erzsébetvárosi sétálóutca? -




Kedves, Szimplába járó Vendégek!

Ez a bejegyzés itt a blogon ugyan korábban született, de most újra aktualitása van. Ha ellátogattok a Szimpla Információs Bárba, mely a Szimpla kerttel majdhogynem átellenben helyezkedik el, akkor aláírhatjátok azt a petíciót, mellyel azt szeretnénk elérni, hogy a Kazinczy utca, ez a számunkra és oly sokak számára fontos és különleges utca sokkal élhetőbb legyen - igyekszünk kiharcolni tehát, hogy valóban sétálóutcává váljon! Gyertek, s addig is, olvassátok el ezt a kis történetet, ami talán szemlélteti az alapproblémát!

A Kazinczy utca átadása után, amelyre néhány hónappal ezelőtt került sor, egyik Munkatársunk ellátogatott a 7. kerületi Önkormányzathoz, és miközben egyéb ügyeket próbált elintézni; a kezébe került egy szórólap Erzsébetváros kulturális utcájáról (ami a Kazinczy utca természetesen), s amely lapon többek között ez áll: „2011-ben, Budapesten, Erzsébetváros szívében született meg a Kultúra utcája, egy európai színvonalú sétálóutca, tele kulturális lehetőségekkel.” – Sokan sejthetik már ennyiből is, mi is az alapprobléma ezzel a kijelentéssel kapcsolatosan, azonban mielőtt tüzetesebben szemügyre vennénk, mi is történik a Kazinczy utcában, hogy valójában milyen kulturális lehetőségek adódnak, s hogy milyen körülmények között lehet végigsétálni Budapest egyik legpatinásabb utcáján, szeretnénk leszögezni, hogy ez a bejegyzés nem azért született meg, hogy kötekedjen, egyszerűen csak arról van szó: úgy érezzük; igen komoly csúsztatások sorozata zajlik, melyeknek egyértelműen mi, városlakók vagyunk az elszenvedői. 


Valóban sétálóutca volna a Kazinczy? - A szórólapon ez olvasható ugyanis, s talán ez az első, ami megkérdőjeleződik, ha valakinek a kezébe kerül, mint ahogyan szemet szúrt kedves Kollégánknak is, aki azonnal meg is osztotta az egyik közösségi oldalon – és hát, érkeztek is a kommentek rendesen. Ha végigsétálunk a Kazinczy utca Dob és Dohány utca közötti részén, több mint 30 parkolóhelyet találunk, melyek mindegyike folyamatosan foglalt.


Persze ezt a tényt úgy is meg lehetne közelíteni, hogy kevés a parkoló, de hát, az önkormányzat állítása szerint egy sétálóutcán haladunk végig, így nem erőltetünk semmit ezzel kapcsolatosan; csupán annyit fűznénk ehhez az aprósághoz hozzá, hogy egyrészt naponta több ezer autó halad el ezen a részen, megdőlt a sebességrekord (82 km/h), másrészt a biciklisek és a gyalogosok közlekedése gyakorlatilag teljesen lehetetlenné vált.




 A járda, főleg a Wesselényi és a Dohány utca között, szinte használhatatlan; egy pár, vagy csak egyszerűen két ember, akik szembejönnek egymással (ez egy városban, főleg egy sétálóutcában igen gyakori jelenség!), egyszerű nem férnek el egymás mellett.




Emellett egy nagyon „tehetséges” városlakó már a felújítás utáni éjszaka végiglocsolta sárga festékkel az utca egy részét, és a négy hónap alatt, mióta az utca ezzel a küllemmel bír, nem sikerült megoldani a lámpatestek világításának problémáját; bárki könnyen retinasérülést szenvedhet, ha hosszan mered egy jó hangulatú este közepén egy adott fényforrásba. De térjünk vissza néhány gondolat erejéig a szórólaphoz, hiszen azon még jó néhány információ megtalálható az utcával kapcsolatosan: „Sok épület változott át, megszépült az ortodox zsinagóga, a benne működő színház és a múzeum akadálymentesítése befejeződött.” – Ahogyan azt lejjebb a szórólapon olvashatjuk. Egyetlenegy ház újult meg, és ha valaki arrafelé sétál, pontosan látja, hogy ez tipikusan az az eset, hogy: egyet megcsinálunk, mutatóba, és akkor már úgy is tűnhet, hogy minden rendben van. Az akadálymentesítésről csak annyit, hogy a zsinagóga felőli rész, pontosabban magával a zsinagógával szembe eső szakasz már össze is lett festve, illetve tiszta szemét az egész, és ott a járda még annyira sem használható (talán nem is létezik), mint máshol.




Zárásként a szórólapról: „Erzsébetváros ezen hangulatos, hagyománytisztelő, de egyben modern, és dinamikusan fejlődő részén , a Kazinczy utcában immár valóban egy utcányi kultúra vár mindenkit.” – (A kultúra utcájaA link mögött megtalálható honlapon még az is feltűnhet, hogy információs pont létesül, nyilván abból a célból, hogy a tömérdek kulturális program sűrűjében az idelátogatók eligazítást kaphassanak – hát, jelezzük, hogy nincs ilyen információs pont. Vagy mégis van? – Bizony van, mert a Szimpla létrehozott egy információs irodát (bárt, ha úgy tetszik), ahová bárki, honi vagy külföldi egészen nyugodtan besétálhat és érdeklődhet a kerületről, a környék eseményeiről, bármiről, amiről csak szeretne. Azt hiszem, nyugodtan írhatom, hogy ha kultúráról, rendezvényekről, bármiféle eseményről beszélhetünk, azt nem az önkormányzat teremti meg/hozza létre, hanem azok a helyek, amelyek a Kazinczy utcában működnek. Természetesen nem szeretnénk semmiféle olyan előjogot magunknak, ami nem biztos, hogy megillet minket, de nyilván érthető, ha itt azok a dolgok fognak szerepelni, amiket a Szimpla alkot meg, vagy támogat. Havonta megrendezésre kerül a Kertben a Biciklis vásár (Bringás Bolhapiac), a Szimplán Vasárnap elnevezésű esemény, ahol háztáji csemegéket vásárolhattok! - és igyekszünk minden olyan kezdeményezést támogatni és teret adni neki, amely valamilyen alternatív lehetőséget vázol – mondjuk a közlekedéssel kapcsolatosan.






A Téli Kertem, a Mika Tivadar Mulató és a Szimpla kert közös projektjeként a RádióQ-n elindult a Kultúra utcája című műsor, amely minden kedden hallható 19 órától, ahol valódi kulturális eseményekről esik szó, izgalmas interjúk, beszélgetések vannak terítéken. Tavasztól kezdve gyakran lezártuk az utcát, legalább részlegesen, hogy például a biciklisek végigmehessenek anélkül, hogy le kellene szállniuk kétkerekűjükről, illetve, hogy a szabadban is közösségi programokat szervezhessük.

A Kazinczy utca most már évek óta valóban olyan tere a városnak, mely az itthoni fiataloknak, és az idelátogató több tízezer turistának is központi hely – ahol megtalálják azokat a programokat, szórakozási lehetőségeket, melyek valóban kulturális központtá teszik a 7. kerületet, és ez már jóval korábban megvolt, mintsem hogy valaki, vagy valakik Kultúra utcájának nevezték volna el.


Gyertek, és írjátok alá a petíciót, és legyen végre a Kazinczy valóban sétálóutca!




Köszönjük a figyelmet! Gyertek a Kultúra utcájába – és azon belül a Szimplába is.




1 megjegyzés:

  1. Amúgy a projektnek tényleg része a Dob-Kazinczy sarok, a Kazinczy 34., az Elektrotechnikai Múzeum, az ELTE PPK aulája, a zsinagóga felújítása, és ha ezekkel nincsenek kész idén, akkor pengetheti vissza a kerület mind a 700 millió forintot az EU-nak. Szóval ezzel még várjunk kicsit.

    Az utca tényleg botrányos, hogy ezt sétálóutcának merik hívni.

    VálaszTörlés