2012. október 25., csütörtök

Kazinczy Ferenc és a Háztáji Piac születésnapja -



Október 28-án, az év utolsó szimplás fesztiválján két látszólag egymástól távol eső dolog kerül a középpontba: az idén 253 éves Kazinczy Ferenc és a most egy éves Szimplán Vásárnap, azaz a hetente megrendezésre kerülő háztáji piac. De talán mégsincsenek oly messze egymástól, hisz leghíresebb nyelvújítónk is bizonyára örömmel látná milyen sokan gyűlnek össze, hogy különböző finomságok vétele és elfogyasztása közben beszélgessenek, tanuljanak valami újat vagy épp zenéljenek közösen egy álló napon át. Nagyon-nagyon bízunk abban, hogy az ősz, amelynek eljövetelét nemrég kívántuk és ünnepeltük szintén egy fesztiválon, ezen a vasárnapi délelőttön-délutánon kegyes lesz hozzánk, és az ünneplésre való tekintettel szép napos időben köszönhetjük a széphalmi mestert, és a mesteri finomságokat!

Mi is várható, mire is készülhettek október utolsó vásárnapján: már reggel 9-től nyitva a Háztáji piac, ahol ezen a napon is több mint 30 különböző őstermelőtő vásárolhatjátok meg a legkülönfélébb portékákat. Óránként lesz felolvasás Kazinczy Ferenc műveiből, versek, önéletrajzi írások, visszaemlékezések, tréfás szövegek kerülnek terítékre – igyekszünk feleleveníteni azt a kort, amelyben a nyelvújítás tudatos törekvéssé vált. 10 órától a Bélaműhely hangszersimogatója is beindul, és ezzel együtt az egész napon át tartó zenei őrület, s ismét csak arra buzdítanánk mindenkit, hogy ha kellő erőt és indíttatást érez magában, hozzon hangszert, hogy csatlakozhasson a Bélaműhely és a Szimpla zenei csapatához. A legkisebbekre is gondolunk ezúttal is: 10 óra 30 perctől a Majorka Bábszínház Babszemjankó című előadása kerül bemutatásra, rá egy órára pedig a Napkerék Égszínház Háztáji mesés szappanoparáját tekinthetitek meg.

Déltől a most már hagyományosnak mondható közösségi főzés a Szimpla ÜST várja a fesztiválozókat– Háztáji ebéd a Dizájnmenzával és a Hentesnél evők baráti körével egyetemben, ahol a bevételt hétről hétre rászoruló családokhoz juttatja el a Budapest Bike Maffia, így ezen ünnepi alkalommal is természetesen! Ha már megemlítésre került egy jótékonysági akció, ne menjünk el amellett szó nélkül, hogy milyen jótékony volna, ha a Kultúra utczája valóban sétálóutca lehetne. Vasárnap, ha eljöttök, ne felejtsetek el időt szakítani arra, hogy aláírjátok petíciónkat, bár bizton állíthatjuk, hogy felhívjuk majd a jelenlévők figyelmét erre a törekvésre!


Ezen a napon is látogatható lesz a Hétkerék Szimpla PringaPince: Nem tudod, hogyan olajozd meg a láncod? Defekted van? Gyere, Mi megtanítjuk Neked a legalapvetőbb bringás szereléseket! Először megmutatjuk, aztán persze rajtad a sor! Alapvető ismereteket szerezhettek a biciklikről: megismertetünk az alapvető beállításokkal, olajozással, defektproblémával - A helyszín a bolt a Kazinczy utca 7 szám alatt. A résztvétel ezúttal regisztrációhoz kötött, kérünk jelentkezz ezen az emailcímen: szimplahetkerek@gmail.com

13 órától Závada Péter (költő, slammer) lesz a vendégünk, akivel a nyelvújítás továbbéléséről, 21. századi költészetről, slammelésről beszélgetünk, s aki persze meg is mutatja nektek, hogyan is bánik a nyelvvel.

Egészen 5 óráig múlatjuk az időt, ünnepeljük a közös ünnepnapot. Ha lapul az asztalfiókotokban egy vers, egy novella, egy dalnak szövege, bármi, mely összefügghet a nyelvnek újításával, a finomabbnál finomabb étkek készítésével, vagy egyszerűen csak indíttatásotok vagyon, hogy megmutassátok nékünk és híres e világnak nagy tudományotokat, ne legyetek restek, bizton hozzátok magatokval, hogy lássa-hallhassa Buda és Pest egybegyűlt népe, mire is vagyunk képesek együttesen! 




Királyok nyelve

Kazinczy Ferenc a legnagyobb király,
Érti a nyelvet, ha nem, akkor csinál.
Feribá mondjál szót SMS-re,
Jetskyre, laptopra, USB modemre!
Csörög a markos, felveszem "ki az?"
Ne mond, hogy mobil, mától már nem az!
Pattog a tengeri, ne mond, hogy popcorn,
Nyelvemben élek, nem hagyom hoppon.
Hozd vissza kishazám anyaszült nyelvét,
Álljunk meg egy szóra, a tanár úr mellé!

A zseniális költő, Latorczai Balázs jegyezte le, a Szimplába esvén - 
2012 mindszent havában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése