2013. április 21., vasárnap

SozialMarie pályázat - 2013

Május első hetében kiderül a SozialMarie-pályázat eredménye, vagyis hogy mely projektek voltak 2013-ban a leginnovatívabban a szociális és társadalmi területen. Íme egy kis leírás a pályázatról magáról, és a Szimpla Háztáji Piacról, mely benne van a legjobb 15-ben!

"A SozialMarie 2013-ban immár kilencedik alkalommal díjazza a szociális innovációt. Célja, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósult projekteket, és elősegítse az innovatív kezdeményezések közötti kapcsolatok építését. A kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálhatnak másokat.
A díj nem rászoruló szociális szervezeteknek adható támogatás, hanem innovatív kezdeményezések elismerése. A díjazottak szabadon döntik el, hogy mire használják fel a pénzdíjat." www.sozialmarie.org
Szimplakerti Háztáji Piac pályázati anyaga, projektleírása 2013-ban - 

A projekt háttere: A Szimplakerti Háztáji Piac a Szimpla Kert (SzimplaCity Kft.), illetve az Agri Kulti Kft. közös szervezésében valósul meg hétről hétre, jelenlegi formájában 2012. június 10-e óta minden vasárnap. A Szimpla Kert Budapest első romkocsmája, a Lonely Planet szavazásán a világ 3. legjobb bárjának választották – működésének kulcsa, hogy a vendéglátói tevékenységből származó bevételt minél sokszínűbb, a nagyközönség számára minden esetben ingyenesen igénybe vehető kulturális programokra forgatja vissza. Az Agri Kulti Kft.-t a Szimpla résztulajdonosa, Bertényi Gábor hozta létre – korábban egy hasonló profilú termelői piac céljából, amely Nagymaroson üzemelt. A piac elindításában még számos más, vidékfejlesztéssel, kistermelők érdekvédelmével foglalkozó szakmai szervezet segédkezett, az ELTE Humánökológia Tanszéke pedig a kutatási hátteret biztosította. A piac a Szimpla Kert épületében és kertjében, a VII. kerület, Kazinczy u. 14. alatt valósul meg minden héten.


A projekt célkitűzése: A projekt elsődleges célja stabil, kis költségvonzatú értékesítési lehetőség nyújtása a magyarországi ős- és kistermelőknek, megbízható élelmiszervásárlási lehetőség és családi kulturális programlehetőség elsősorban a VII. kerületi lakosság számára, valamint a rövid élelmiszerláncok, a fenntartható kistermelői gazdálkodás szemléletének népszerűsítése. Az alapkoncepció az idő során számos elemmel gazdagodott: legfontosabb ezek közül az adománygyűjtés, mely két színtéren is megvalósul a piacon. Ezek közül az egyik a Budapest Bike Maffia önkéntesei által megvalósított élelmiszergyűjtés: a piac vásárlóinak élelmiszeradományait egy-egy, általában sok gyermekes családhoz szállítják ki kerékpárral a piacot követően. A másik a Közös Lábos, mely nyitott minden civil szervezet számára, ők pályázati úton nyerhetnek alkalmat, amikor a piacon kapható alapanyagokból a piac ideje alatt ebédet főznek, és ezt becsületkasszás rendszerben értékesítik. Ez nem csak pénzadományt jelent a nyertes szervezetek számára, hanem lehetőséget tevékenységük megismertetésére a piaclátogatókkal, valamint a tapasztalatok szerint jó alkalom csapatépítésre is. A célunk az, hogy a piac ne csak bevásárlási lehetőséget, hanem kulturális családi programot is jelentsen az ide látogatók számára, ezért folyamatosan élőzene szól, ingyenes, kreatív foglalkozással egybekötött gyerekmegőrző működik, a Szimpla Kert belső tereit pedig úgy alakítjuk ki, hogy legyen lehetőség kávéházi hangulatban leülni, beszélgetni, esetleg elfogyasztani a beszerzett portékákat.


A szervezés menete: A hét közbeni, operatív teendőket általában két fő látja el, egyikük a SzimplaCity Kft., másikuk az Agri Kulti Kft. képviseletében. Ezek: az
árusok koordinálása, új árusok felvétele, ellenőrzése (családlátogatások), facebook oldal menedzselése, grafikai, nyomdai munkálatok koordinálása, sajtókapcsolatok, Közös Lábos pályázók koordinálása, főzés előkészítése, következő heti program kialakítása. A döntésekben, irányvonalak kialakításában részt vesz mind a SzimplaCity Kft., mind az Agri Kulti Kft. vezetősége is, a felmerülő témákat a szerdánként tartandó „piacmeetingen” vitatjuk meg. A vasárnapi lebonyolítás számos munkatárs részvételét igényli: a szervezőkön kívül nagy számban vannak jelen kétkezi segítők, akik reggel a tér átalakítását végzik, majd a ki- és bepakolásban segítenek az árusoknak, a napközben szokásosnál több pultos dolgozik a pultokban, a kapuban alvállalkozó biztonsági őrök számolják a forgalmat, és vigyáznak az élelmiszerbiztonsági szabályok miatt ilyenkor a Szimpla Kertből „kitiltott” kutyákra. A közösségi főzésben, a gyermekprogramok lebonyolításában és az információs munkában ilyenkor önkénteseink is segédkeznek.


A piac költségvetése: Célunk az, hogy a legkisebb, valóban csak háztáji léptékben gazdálkodó termelők ne kerüljenek versenyhátrányba nagyobb termelőkkel szemben, ezért a részvételi díj az árusok számára csupán jelképes, alkalmanként 1000 forint. Összehasonlításul: más fővárosi termelői piacok esetében ez az összeg 8000 és 30000 forint között mozog. A piacnak bevétele csupán ebből származik, valamint megjegyzendő, hogy az ebben az időszakban bonyolódó forgalom a Szimpla pultjaiban messze nem fedezi a piac alatti magas munkaerőigény, illetve a programok költségét. Ezeket egybevetve havonta kb. 250 000 forint kiadást jelent a SzimplaCity Kft.-nek a piac megszervezése, amiben még nincs benne a szervezéssel foglalkozó alkalmazottak bére. Ez azonban nem rossz menedzsment, hanem tudatos döntés, illetve a fentebb részletezett működési politika eredménye, a szervezőknek nem célja a piacszervezésből bevételre szert tenni. Mindezidáig nem kaptunk semmiféle állami-, önkormányzati- vagy egyéb támogatás, a költségviselő egyedül a SzimplaCity Kft.

fotók: Todoroff Lázár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése