2015. július 6., hétfő

Riport az Élő Könyvtárról a Recity-n -

A Recity-n jelent meg nemrég egy klassz riport a Kazinczy Living Libraryről. Íme egy kis ízelítő a szövegből, és Ide kattintva elolvashatjátok az egész írást is! 


"Mivel telnek egy hajléktalan mindennapjai? Hogyan lehet leállni a szerről húsz év drogfüggés után? Milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki melegként akar gyereket nevelni? Ilyen – és ehhez hasonló kérdésekre – kaphattak választ azok, akik „élő” könyvekbe, azaz különleges sorsú emberek életébe „olvashattak bele” a Szimpla Kert „Kazinczy Élő Könyvtár” nevű rendezvényein.


Bár hajléktalanok, drogfüggők, melegek életéről a médiából vagy más forrásokból tájékozódhatunk, viszonylag ritkán van módunk arra, hogy közelebbről is megismerjük ezeknek az embereknek az élettörténetét. Ezt a hiányt igyekszik pótolni az Élő Könyvtár nevű kezdeményezés.
Persze ez esetben nem szokásos könyvtárról van szó, hiszen az érdeklődő „olvasók” itt „eleven” könyveket „kölcsönözhetnek ki”: azaz olyan emberekkel beszélgethetnek, akik szívesen megosztják életük történetét másokkal és válaszolnak a nekik feltett kérdésekre. Ezeknek az alkalmi könyvtáraknak a létrehozására különféle közösségi helyszíneken ­– iskolákban, romkocsmákban, zenei fesztiválokon – kerül sor, a „könyvek” pedig olyan kisebbségi csoportok vagy szubkultúrák képviselői, akikhez a társadalom többsége sokszor előítélettel viszonyul."

fotó: Szöllősi Mátyás

1 megjegyzés: