2015. szeptember 14., hétfő

Egy napra újra sétálóutca a Kazinczy -

Az Autómentes Világnap alkalmából szeptember 20-án ismét csak a gyalogosoké, a családoké és a gyerekeké lesz a Kazinczy utca. A helyi vendéglátóegységek szervezésében ez most már a sokadik rendezvény, mely nem titkoltan azt szeretné megmutatni, milyen jó volna, ha a hétköznapokban sem közlekedhetnének autók a Kultúra utcájában. Ott a helyünk szeptember 20-án a Kazinczyban! Gyertek el!

TALÁN NINCS IS OLYAN EMBER MA BUDAPESTEN, AKI NE ISMERNÉ A KAZINCZY UTCÁT. ÉS NEM CSAK A NÉVADÓ NAGY KÖLTŐ, NYELVÚJÍTÓ SZEMÉLYE MIATT, HANEM AZ UTCÁBAN ÉVEK ÓTA ZAJLÓ VENDÉGLÁTÓS, KULTURÁLIS, ÖSSZMŰVÉSZETI TEVÉKENYSÉG MIATT.


Sokan tudják, hogy az utcában nemcsak egyszerű vendéglátóhelyek működnek, hiszen azoknak belsejében koncertek, kiállítások, háztáji piac, különféle vásárok várják a szórakozni és kulturálódni vágyókat. A Kazinczy, a Kultúra utcája, és a benne működő vendéglátóhelyek elhivatottak abban a tekintetben, hogy a belváros ezen kis szeglete példát mutasson, hogy miként lehet kialakítani egy élhetőbb, gyermek-, és felnőtt-barátabb, zöldebb, madárcsicsergősebb környezetet. Évek óta küzdenek azért, hogy a Kazinczy utcai autós forgalom csökkentésével tényleg egy európai szintű, az itt élők és a külföldiek számára is gondtalanul használható tér jöhessen létre, amely jelen pillanatban az áthaladó autóforgalom miatt sokszor élhetetlennek bizonyul. Számos európai városban megtalálhatók az efféle terek, miért pont itt, Budapesten ne lenne rá szükség?


A mindennapos kulturális tevékenység mellett az elmúlt három évben utcalezárások, performanszok, falshmobok és egész napos utcafesztiválok mutatták meg, milyen jó és hasznos, ha a zajszennyezés csökken, s ha óránként nem autók százai, hanem sétáló családok lepik el az utcát, alakítják ki annak élhetőbb arculatát, és a legkülönfélébb, izgalmas programokkal lehet egy kicsit közelebb hozni egymáshoz az embereket. A több száz családot vonzó alkalmakon olyan zenekarok léptek már fel, mint a Makám, a Szeder, a Dream Ferry vagy épp a Roszica Bolgár Gyermek- és Tánckórus. Emellett szociológiai játékokkal, táncházzal, faültetéssel igyekezték a szervezők még színesebbé tenni ezeket a pár órás vagy akár egy egész napot átölelő dzsemborikat.


Most ősszel, szeptember 20-án ismét lezárásra kerül az utca. Az idei Autómentes világnap és a Gyermekek világnapja alkalmából egy eddiginél is széleskörűbb, különlegesebb fesztivált szervez az utca gyerekprogramokkal, koncertekkel, városnézési fórummal, háztáji piaccal, játszóházzal és még lehetne sorolni. Petíciót is terveznek benyújtani a helyi önkormányzatnak, legalább 5000 aláírással. Szeptember 20-án, vasárnap tehát érdemes lesz elsétálni a Kazinczyba! Vegyetek részt a programokon, vásároljatok a piacon, beszélgessetek a városról, írjátok alá a petíciót, hogy végre legyen egy igazi, ezerarcú sétálóutcánk!

PROGRAMOK

*Mika Tivadar Mulató*

12:00 - Gyereksarok - Menedék Egyesület (helyszín: Mika Kert) Kézműves foglalkozás a Mika-hajóban
14:00 - Open Mic (Előadók jelentkezhetnek a helyszínen, vagy előzetesen (javasolt) itt: | Performers can sign up on spot or in advance (recommended) at: budapestopenmic@gmail.com)
17:00 - Rutkai Bori banda - gyerekkoncert
18:00 - Lány a Liftben koncert


*Kőleves/ Kőleves kert*

12.00 -18.00 - Adománygyűjtő program - Menedék Egyesület 
Az adományokat a menekültek támogatására fordítjuk.
16.00 -17.00 Rumi és Hafez perzsa költők verseinek improvizatív zenés előadása.
Előadók: Majoros Gyula és Sinai Samira - Menedék Egyesület


*Kazimir*

11:00 - Lóci
13:00 - Nagy Kristóf looperen
15:00 - Nagy Edi Trio
18:00 - Tyúkhúr vonós kvartett

*POPS!*

14:00 - Rajzverseny, ajándék egészséges pálcikás jégkrémek és további ajándéksorsolás*Szimpla Kert*

9:00 - Szimplakerti Háztáji Piac
9:00 - Canarro a piacon
9:00 - Nagy Kristóf az utcán
12:00 - Nagy Edi Trio az utcán
15:00 - Urbanisztikai fórum az emeleten
15:00 - Roszica Bolgár Gyermek Táncegyüttes
16:00 - Tyúkhúr vonós kvartett
18:00 - BOGNÁR SZILVIA ÉS AZ ETNOÉ a kertben
21:00 - Szimpla Jam


*Szimpla Háztáji és Szimpla Bringa Pince*

10:00 - Helló Anyu! Ökojátszóház
11:00 Játék sarok gyerekeknek és felnőtteknek a Pálferi Karitásszal
13:00 - Önismereti és életvezetési beszélgetések

Illegál

12:00 - La Belle Epoque fotósarokfotók: Szöllősi Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése