2019. július 10., szerda

Egyszerűen, kis lépésekkel a nagy változásokért

Nem is sejted, milyen egyszerű, kis lépésekkel lehet óriási változásokat elérni. De szerencsére a Szimpla Kert igen! Liptay Orsolyával beszélgettem a Szimpla Kert fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletéről, víziójáról.
 
fotó: Todoroff Lázár

A Szimpla Kert mélyen hisz abban, hogy elsősorban a nagyoknak kell példát mutatni, ezért tettek fontos lépéseket a fenntarthatóság irányába, mely alapvetően sem idegen fogalom számukra. Önmagukat nagyon zavarta a saját ökológiai lábnyomuk, ezért az upcycling (ez egy újrahasznosítási eljárás, melynek során a fölöslegessé vált anyagot korábbi minőségében, de új formában hasznosítják újra) és a minimal stílus jegyében megalkották saját, könnyen felismerhető arculatukat. Hisznek abban, hogy a nagy számok törvénye alapján el lehet érni, hogy mérvadóan csökkentsék az általuk okozott ökológiai lábnyomot. Jelenleg a nehézséget az jelenti, hogy szisztematikus legyen a koncepciójuk, hogy az adott indikátoroknak meg tudjanak felelni: a hosszas nyitavatartás magas vendégszámot generál, ezek mellett sok munkavállalóval bírnak, akikkel egységesen meg kell ismertetni a fenntarthatóság filozófiáját és fontosságát.
Fotó: Szöllősi Mátyás


Ha a vezetőség elkötelezett, a változtatásokat egyszerűbben lehet eszközölni, de ebben partnerek a konyhavezetők, pultosok is; így kezdték anno a műanyag evőeszközök és az elviteles műanyag tárolók kivezetésével. A korábbi műanyag poharakat iparilag komposztálható poharakkal helyettesítik, ám ezekhez is csak akkor nyúlnak a pultosok, ha a vendégszám túlhaladja a mosogatás kapacitását, mivel a használatban természetesen az üvegpoharak élveznek prioritást. Mindenben a legjobbat igyekeznek megcélozni, emiatt minőségi alapanyagokkal a vegetáriánus vendégek mellett a vegánokra is gondolnak; gusztusos, finom fogásokkal kísérleteznek a menüválasztékban. A helyi termelőkkel egy, mindkét félnek kedvező helyzetet teremtve tudják tartani a kapcsolatot: beszállítóik egyben a vasárnapi Szimpla Háztáji piac vásározói is. Mindig szempont számukra, hogy a lehető legkevesebb teher legyen az érkező alapanyagok csomagolása, így észszerű kompromisszumok révén valósul meg a szállítás. A piacon a lebomló csomagolóanyagokat részesítik előnyben, e kapcsán volt egy intenzív műanyagmentesítő kampányuk a PlantTogether segítségével, ahol jutalmakkal ösztönözték a résztvevőket a változások elérése érdekében.
Ami csak természetes: a hulladékot szelektíven gyűjtik, a tisztítószerek fenntarthatóak, mosogatógéppel érik el a gazdaságosabb működést, valamint szívószálat is csak kérésre adnak. A jövőbeli tervek között az szerepel, hogy az egyszer használatos poharakat végképp kivonják a vendéglátóegységből.
Fotó: Szöllősi Mátyás
Annak a közegnek, aki a Szimpla Háztáji piacra jár, fontosak a fent említett lépések, ám a Szimpla Kert filozófiája ezek mellett arra is épül, hogy közösséget építsenek, és programjai által elérjen a mentalitásuk olyan embereket is, akik nyitottak az ökológiai lábnyomuk csökkentésére. A közösségépítő programok színes palettája várja az ide látogatókat: részt lehet venni a Zöld Szombatok keretében bringás/recycling és slow vásáron, növény-örökbefogadáson és magbörzén, évszak szerinti ismeretterjesztő előadásokon, ezeken felül önismereti discon, közösségi főzésen, vegán workshopon, kutyás piacon (ahol menhelyeket is lehet támogatni), de nyitott a tér csapatépítők és akár közgyűlések részére is.
Ez nem csak egy hely, ahova be lehet ülni. Ez a Szimpla Kert: példamutató, igényes, fenntartható, közösségépítő.

 A cikket írta: Horváth Julcsi / Felelős Gasztrohős

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése