2012. február 23., csütörtök

A Szimpla a világ 3. legjobb bárja - 2. rész



Arra gondoltunk, hogy foglalkozunk egy kicsit az első Szimplával. Könnyű kigondolni, hogy a Kertész utcai Kávézóról van szó, sokan jól tudják ezt, s amely pontosan 2001. október 5-én nyílt meg, így bizony nem is olyan rég múlt 10 esztendős. Reméljük, sokan emlékeznek vissza az októberi 10 napos rendezvénysorozatunkra, ahol bizony igen alaposan megünnepeltük a 10 éves fennállást!



A Kávézó Különleges hely volt megnyitásakor (ma is az, természetesen), már csak azért is, mert egészen új színt vitt bele a budapesti éjszakába. Emlékszem, hogy szó szerint mozdulni sem lehetett az első egy-két-három év téli időszakaiban, se be, se ki – úgy éjfél körül, és persze egészen hajnalig nem, ugyanis a bulik, a koncertek valahogy sosem akartak abbamaradni. A lenti pulthoz nem is igazán lehetett eljutni, és tényleg valami egészen új dolog kezdete volt az, hogy a Szimpla feltűnt a fővárosban. Aztán bővült, főleg a lenti rész, a folyamatos változás-átalakulás már valamilyen előszele volt annak, ami ma a Szimpla kertben zajlik,  vagyis hogy sosem pihen a tér, mindig történnek események. Megnyitott a Dupla is, és így az a pincerészen át komoly összeköttetés alakult ki a két hely között. Egyre több koncertet hallgathattatok-láthattatok a kis pódiumon, ami a Dupla lenti részén foglalt helyet; felolvasások, beszélgetések, vásárok színesítették a kávézó mindennapjait.


Már az első Kert megnyitásával kissé más funkciót kezdett ellátni a Kávézó. Sajnálatos módon, mivel a Dupla vendéglő megszűnt, így az említett összeköttetés is – nagy bánatunkra – megszakadt. De nem csüggedünk, ennél sokkal komolyabb gondokkal is szembenéztünk már, úgyhogy aki mostanában jár a 7. kerületben, a Zeneakadémiához közel, és betéved egy kávéra vagy egy sörre a Kávézóba; az komoly átalakulásokkal szembesülhet, mind a fenti, mind a lenti részt illetően. Havonta új kiállításokkal, heti rendszerességgel jazz-koncerttel, Erasmus-bulikkal, Szimpla-divattal várjuk a magyar és a külföldi vendégeket és Mindenkit arra buzdítanánk, hogy látogassa az első Szimplát; kultikus hely, ami most már egy sokkal könnyedebb, fiatalosabb belső térrel várja a rajongóit.


A Szimpla kert a Lonely Planet szavazásán idén a világ 3. legjobb bárja címet szerezte meg - senki se feledje, hogy mindez a Kertész utca 48-ból indult!

Vár Mindenkit a Szimpla Kávézó!

Bp.  1073 Kertész utca 48

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése