2012. június 14., csütörtök

Gyertek a Háztáji Piacra -

 
Biztosan rengetegen hallottak már róla, de nem árt, ha újra felhívjuk a figyelmet a június 10-étől minden héten a Szimpla kertben megrendezésre kerülő Háztáji Piacra. Komoly hagyománya van már ennek a Szimplákban, Vácról indult ki ez az egész, hogy a városiak is megtapasztalhassák, milyen is az, amikor igazán egészséges, nem a boltok polcairól, hanem egyenesen a termelőktől érkező étkek kerülnek az asztalra. Csakhogy most, egy összefogás eredményeképpen ez hivatalosabb, és sokkal komolyabb, koncentráltabb formát öltött: Az Azért7 Egyesület, az Agri Kulti PJT., az ELTE Humánökológiai tanszéke, illetve a Szimpla kert hozta létre ezt a heti rendszerességgel, vasárnaponként 9 és 14 óra között működő őstermelői piacot.


Unjátok, hogy nem esik igazán jól, amit megesztek, vagy egyszerűen csak néha eszetekbe jut, hogy lehetne sokkal okosabban, gazdaságosabban, egészségesebben étkezni - frissebb, zamatosabb dolgokat fogyasztani? Ha igen, itt a helyetek a Szimplában vasárnaponként!


Jó néhány felületen megjelent írás a piacról, beharangozóként vagy épp már az első, 10-én megrendezett alkalomról. Nagyon örülünk, hogy ez a kezdeményezést, ami egyre sikeresebb, egyre nagyobb érdeklődés övezi. Köszönjük, hogy ennyi médium foglalkozik ezzel a történettel, íme néhány kiemelt rész, de természetesen a cikkeket a linkek mögött elolvashatjátok a maguk teljességében is:

 "A szervezők a termelői piac mozgalom bátorítására és népszerűsítésére határozták el a jövőben minden vasárnap 9-14 óráig tartó termelői piac elindítását. A piacon csak a szervezők által regisztrált, megbízható termelőktől származó élelmiszer forgalmazható. Tőkehús és nyers haltermékek kivételével minden olyan terméket várnak, melyeknek a fogyasztók számára történő értékesítését a jogszabályok lehetővé teszik. Céljuk, hogy a vásárlók valóban hiteles termelőkkel és ne a nagybani piac viszonteladóival és termékeivel találkozzanak. Természetesen az a jelentkezők számán is múlik, sikerül-e a maga ínycsiklandó sokféleségében bemutatni a hazai családi gazdaságok kínálatát?"
Interjú Bertényi Gáborral

"Nem járt el az idő a piac fölött?

Szerintem egyáltalán nem, hiszen egy jól bevált, pár ezer éves intézményről van szó, ami nélkül számomra teljesen elképzelhetetlen egy város. A piac legalább annyira fórum és közösségi tér, mint bevásárlóhely. A jelenlegi kontextusban azonban maga a fővárosi piac – illetve ennek hiánya – sokat mond el a város és vidékének kapcsolatáról is.

Arra gondolok, hogy a piac pont az a természetes kapocs lehetne, ahol a városiak közvetlenül, személyesen találkozhatnának a vidéki, agrikultúrát művelő, egyébként kihalófélben lévő emberekkel. A termelői piac ezeknek az utolsó mohikánoknak teremt túlélési lehetőséget, egyben annak a gazdálkodói tudásnak is, amely a háztáji és a konyhakerti kultúrákkal együtt merül éppen totális feledésbe.

A hiteles piaci portékák és árusaik mentén derülhetne ki, hogy a vidék mint olyan több lehet egy összközműves teleknél vagy egy tujákkal körbeültetett angolpázsitos téglalapnál, ahol jó ugyan a levegő, de sajnos messze van Budapest"

"A Szimpla Kertben a vásározás már hagyomány. Minden hónap második szombatján Bringás Bolhapiac, minden hónap utolsó szombatján pedig Szimpla Divat - kreatív turkáló működik a szórakozóhely falai között, valamint a Gouba dizájnpiac is többször ellátogatott már a Kertbe. Eddig az őstermelői piac a Szimpla Divattal egy időben, havonta egy alkalommal várta a látogatókat. A rendezvény sikere alapján a szervezők úgy ítélték meg, hogy a termelői piacokban szűkölködő belvárosban fontos lehet a lakóknak, hogy rendszeresen juthassanak hiteles, minőségi élelmiszerekhez, ehhez pedig egy heti rendszerességű piacra van szükség."
És végül egy hírösszefoglaló is, melyben helyet kapott a piac is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése