2012. december 15., szombat

koncertek: Góbé lemezbemutató/Tajtékos szerda: Kampec Dolores




Lemezbemutató koncert
2012. december 17. hétfő 20:30 - Szimpla kert



A Góbé zenekar közreműködött többek között Csík Jánossal (Csík zenekar), Porteleki Lászlóval (Muzsikás Együttes), több magyarországi táncegyüttesnek volt már kísérőzenekara, fellépett Szlovákiában, Szerbiában, Németországban, Svájcban és Törökországban is.







Bartók Béla 130. születési évfordulóján a „44 duó két hegedűre, népi forrásanyagokkal" címmel exkluzív jelleggel bíró nagyszabású műsort mutatott be Budapesten, majd később Genfben, melyben a teljesség igényével szólaltak meg a bartóki feldolgozások mellett a magyar, szlovák, szerb, román, rutén, és arab eredeti népi dallamok. A zenekar tagjai számos hangszeren játszanak, és nem csak a népi, hanem a klasszikus zenében is képzettek. Elkötelezettséget éreznek a hagyományos népzene minél hűbb elsajátítása és megszólaltatása ügyében. Ezáltal lehetőségük nyílik a forráshű népzene és a bartóki, vagy saját feldolgozások magas szintű megszólaltatására.

A titkuk pedig kb a lelkesedés és öröm.

Tajtékos szerda: Kampec Dolores


december 19. szerda, 20:30 - Szimpla kert

Ez a zene “…nem hagyja magát kategorizálni. Fúzió, világzene, rock, folk - mindezek (és egyebek is) jelen vannak….” “Kenderesi Gabinak jobban sikerül jó ízléssel egyensúlyt tartania az avantgárd és melodikus stíluselemek közt, mint szinte bárkinek az „extrém” énekesek közül”… “Ritkán lehet ilyen meggyőző egységét hallani a népzenének és a rocknak. A Kampec Dolores zenéjében a legkisebb jazz- és rockstruktúrákat is áthatja a hagyományos, magyar gyökérzetben sarjadó hangzásvilág.” (Néhány idézet a világ különböző sarkaiból származó sajtókommentárokból.)
A Kampec Dolores több mint két évtizede van jelen a zenei életben, sajátos, elismerten egyéni arculatával. 6 stúdióalbuma és 1 koncertlemeze után 2009 decemberében jelent meg a “Válogatás – best of 1986 – 2003” című CD a 1G Records kiadásában.

Kenderesi Gabi (ének) “egyszerre éteri és zsigeri”, ahogy egy sajtóorgánum fogalmazott – egyike a legizgalmasabb magyar vokalistáknak, akár költői szövegeit énekli, akár hangszerként használja hangját. Hajnóczy Csaba (gitár), a legendás Kontroll Csoport egyik egykori alapítója, most sem a múltra, hanem előre tekintve halad útján. Grencsó István (szaxofon, fuvola) a magyar jazz és improvizációs zene meghatározó egyéniségei közé tartozik. Vajdovich Árpád érett, precíz, virtuóz basszusjátéka és az együttessel alig egy éve muzsikáló Németh Csaba invenciózus, kifinomultan muzikális dobolása minden tekintetben figyelemre méltó ritmusszekciót alkot.
“A Kampec Dolores zenéjének kifinomult gyönyörűsége az ismételt hallgatások során bomlik ki, ami mindig az esszenciális zenék jellemzője.” Ez a zenekar „…úgy nyúl vissza a gyökereihez, hogy nem feledi eközben mindazt, amivel a muzsikája az idők során gazdagodott.” (További idézetek sajtókommentárokból.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése