2016. szeptember 6., kedd

Szimpla Treasures - kincsvadászat a Kazinczyban

Mint bizonyára feltűnt már számotokra (az elmúlt bő tíz év alatt): mi, Szimplások, szeretjük a változást, az újításokat. Mindenféle elbizakodottság nélkül hosszan lehetne sorolni azokat a különféle projekteket, amikbe belevágtunk az elmúlt évek során, a Szimpla Balatontól kezdve, az utcafesztiválok szervezésén és a Szimpla Színházi projektjén át, a Háztáji csemegék városban való meghonosításáig. Régi keletű mániánk, és bizony nem csak a miénk, hogy izgalmas használati és dísztárgyakkal vesszük körbe magunkat, díszitjük az otthonunkat, vagy épp magát a Szimplát. Van ennek a dolognak egy központi figurája, bár ő maga szerényen a háttérbe szokott húzódni; Kópis Benedek, aki elég sok ember - legyen az honi vagy külföldi - arcára csalt már mosolyt Ágy-Asztal-Tv elnevezésű blogjával, és a Szimpla Design Shopban kifejtett szuper tevékenységével.
 
A napokban mesélt nekünk kicsit arról az időszakról, amikor megszületett benne az a gondolat, hogy egy olyan helyet hozzon létre, ahol a régi, antik dolgok mellett a legújabb, legmenőbb kortárs design-cuccok szerepelnek. Régi vágya volt, hogy az általa teremtett online közösséget egy valós térbe csábítsa be, ahol az érdeklődők találkozhatnak, és minden olyan dolgot, amit eddig a gép előtt ülve “beszéltek meg”, élőben is átrághassanak, és hogy a design és a lakberendezés témájában élőben is tudjanak szót váltani. Így született meg a bolt, a Szimpla Design Shop, amelynek az alapkoncepciója növi most ki magát egy olyan különleges vásárrá, ahol egyszerre lesznek jelen a régiségek, és az egészen új termékek.

Szeptembertől kezdve ez havi bontást jelent, az első öt találkozón mindig más alaptémával. Az első alkalommal, szeptember 10-én például a kerámia- és üvegtárgyak kerülnek fókuszba, októberben pedig az antik és modern fémtárgyak. Februárban újraindul az egész, vagyis az öt tematikus blokk megismétlődik, beindítva egy körforgást, egy olyan ismétlődést, melynek kapcsán komoly tapasztalatok szűrhetők le, és az igények is jól körvonalazódnak majd. Különlegessége a vásárnak, hogy meghívott becsüsökkel “ellenőriztethetik” le a vásárlók, hogy valóban annyit ér-e az adott tárgy, mint amennyit az árusok kérnek érte. A becsüsök szakértelme hozzásegít beazonosítani a tárgy korát, elkészültének helyét, eredetiségét stb. Ben kiemelte; számára igazán fontos, hogy a témában jártas, vagy az iránt érdeklődők végre egy olyan térben találkozzanak, mely maga is ilyen tárgyakra épül (szó szerint), s hogy az internetes keresgélés, és sokszor bizonytalan találás mellett kézzelfoghatóvá váljon az egész, és hogy a résztvevők élő szóban mondhassák el, vitathassák meg a kérdéseiket, problémáikat, felvetéseiket.

Nagyon fontos eleme a vásárnak, hogy minden alkalommal kétnyelvű workshop várja az érdeklődőket, ahol az adott tematikához kapcsolódva - első alkalommal a Made by you kerámia- és festőműhely által - készíthetnek tárgyakat a jelenlévők. Lényeges momentuma még a vásárnak, hogy minden alkalommal vásárolhatnak a résztvevők Szimpla Treasure-ös kitűzőt, amelynek bevételét egy-egy alapítvány vagy karitatív szervezet kapja meg, s hogy minden egyes alkalom után online újság ad hírt a vásárról, melyek fél évente nyomtatott katalógussá állnak majd össze.
 
A Szimpla Design Shop szervezésében tehát kincsvadászatra invitálunk benneteket egy olyan havonta jelentkező, tematikus vásár keretein belül, ahol a régiség és a kortárs alkotások igazán jól megférnek egymás mellett.


Az első öt alkalom programja (minden hónap második szombatján):

2016. szeptember 10. - vol.1

kerámia (népművészeti, modern...), porcelán (márkától, kortól független alkotások), terrakotta, üveg (müvészeti alkotások, kristály üvegek, kézi és gyári üveg különlegességek) minden korszakból illetve ezen területek bármelyikén született újrahasznosított alkotások.

2016. október 8 - vol. 2.

textil, szőnyegek, lámpák, antik és kortárs fémtárgyak, dobozok, táskák és kofferek

2016. november 12. - vol. 3.

fotók, poszterek, plakátok, grafikák, nyomatok, tusrajzok, képkeretek

2016. december 10. -vol.4

antik és mai játékok, mai ékszerek és antik bizsuk, órák, hangszerek, karácsonyfadíszek

2017. január 14. - vol.5

military, numizmatika, bélyeg, makettek, modellek, papírrégiségek és antik műszaki tárgyak


Bővebb információ:info@szimpladesignshop.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése