2016. szeptember 26., hétfő

Váltóáram - Szöllősi Mátyás kötetének bemutatója


Szeptemberben jelenik meg Szöllősi Mátyás lírai finomsággal megírt elbeszéléskötete Váltóáram címmel az Európa Könyvkiadó gondozásában. A fiatal szerző korábban két verseskötettel és drámai szövegekkel is megmutatta tehetségét a közönségnek, új kötetével pedig bebizonyítja, hogy a próza műfajához is biztos kézzel nyúl.


A Váltóáram című kötet kilenc novellája egyetlen központi esemény köré szerveződik: egy meg nem nevezett város lakói napok óta szokatlan fényjelenséget észlelnek az éjszakai égbolton, amit az Orion csillagkép egyik csillagának, a Betelgeuse-nak a felrobbanása idézett elő. A történetek, melyek a legkülönfélébb társadalmi helyzetű és gondolkodásmódú karakterekről szólnak, olyan világot/világokat tárnak elénk, ahol az apokaliptikus hangulat nem a szokványos formában mutatkozik meg, hanem inkább mint lehetőség, belső átalakulás, sejtés, mint állandó jelzés van jelen. Az egyes elbeszélések, amelyek egy-egy karakter pár óráját, napját, útját mutatják be, önállóan is értelmezhetőek, de végül mégis valamiféle egységes történetszövetté szerveződnek. Útját tehát – és ez itt most hangsúlyos. Szöllősi novelláinak ugyanis fontos momentuma az utazás, a mozgás és a párbeszéd – s ezek egyszerre ténylegesek és szimbolikusak.



„A szemünk láttára nő föl, érik be egy friss, fiatal költőnemzedék, melynek egyetlen öröksége az örökös szorongás” – írta korábban a Magyar Narancs Szöllősi Mátyás Állapotok – negyvenöt töredék című verseskötetéről. Ez a nyugtalanság, ez a szorongás fedezhető fel a Váltóáram több elbeszélésében is és teszi még katartikusabbá a – gyakran álomszerű – történeteket.


A szerző eddig két verseskötettel (Aktív kórterem; Állapotok – negyvenöt töredék) és drámai szövegekkel (Kánikula; Lassan, visszatartva) jelentkezett. Publikált folyóiratokban és számos antológiában. Az írás mellett fotóriporterként dolgozik, számos portré és dokumentarista sorozat készítője, valamint a Budapest Katalógus szerkesztője. Mozgó Világ-Nívódíjas és Örkény István drámaírói ösztöndíjas.


A Váltóáram című kötetet 2016. szeptember 30-án (pénteken), 18 órai kezdettel mutatjuk be a Szimpla Kertben (1075 Budapest, Kazinczy u. 14.). A szerzővel Barna Imre műfordító és Kovács József csillagász beszélget. A bemutatóra a belépés ingyenes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése