2012. július 21., szombat

Vasárnapi programok a Szimplában -

Megszokhattátok már, hogy vasárnaponként is, nemcsak a hétköznapokon, izgalmas és különleges programokkal várunk Benneteket a Szimpla kertben- nem lesz ez másként ezen a héten sem. A most már hagyományosnak nevezhető, június 10-e óta minden héten megrendezésre kerülő Háztáji Piac mellett Anna Lindh Foundation rendezvényén is részt vehettek; este pedig természetesen Szimpla Music Workshop - egy kis örömzene mindazoknak, akik vasárnap este sem nyugszanak, és részt kívánnak venni egy kis közös zenélésben!


Tehát, Háztáji Piac a Kertben!

Az Azért7 Egyesület, az Agri Kulti PJT., az ELTE Humánökológiai tanszéke, illetve a Szimpla kert hozta létre ezt a heti rendszerességgel, vasárnaponként 9 és 14 óra között működő őstermelői piacot.


Unjátok, hogy nem esik igazán jól, amit megesztek, vagy egyszerűen csak néha eszetekbe jut, hogy lehetne sokkal okosabban, gazdaságosabban, egészségesebben étkezni - frissebb, zamatosabb dolgokat fogyasztani? Ha igen, itt a helyetek a Szimplában vasárnaponként!


Jó néhány felületen megjelent írás a piacról, beharangozóként vagy épp már az első, 10-én megrendezett alkalomról. Nagyon örülünk, hogy ez a kezdeményezést, ami egyre sikeresebb, egyre nagyobb érdeklődés övezi. Köszönjük, hogy ennyi médium foglalkozik ezzel a történettel, íme néhány kiemelt rész, de természetesen a cikkeket a linkek mögött elolvashatjátok a maguk teljességében is:

 "A szervezők a termelői piac mozgalom bátorítására és népszerűsítésére határozták el a jövőben minden vasárnap 9-14 óráig tartó termelői piac elindítását. A piacon csak a szervezők által regisztrált, megbízható termelőktől származó élelmiszer forgalmazható. Tőkehús és nyers haltermékek kivételével minden olyan terméket várnak, melyeknek a fogyasztók számára történő értékesítését a jogszabályok lehetővé teszik. Céljuk, hogy a vásárlók valóban hiteles termelőkkel és ne a nagybani piac viszonteladóival és termékeivel találkozzanak. Természetesen az a jelentkezők számán is múlik, sikerül-e a maga ínycsiklandó sokféleségében bemutatni a hazai családi gazdaságok kínálatát?"




Interjú Bertényi Gáborral

"Nem járt el az idő a piac fölött?

Szerintem egyáltalán nem, hiszen egy jól bevált, pár ezer éves intézményről van szó, ami nélkül számomra teljesen elképzelhetetlen egy város. A piac legalább annyira fórum és közösségi tér, mint bevásárlóhely. A jelenlegi kontextusban azonban maga a fővárosi piac – illetve ennek hiánya – sokat mond el a város és vidékének kapcsolatáról is.

Arra gondolok, hogy a piac pont az a természetes kapocs lehetne, ahol a városiak közvetlenül, személyesen találkozhatnának a vidéki, agrikultúrát művelő, egyébként kihalófélben lévő emberekkel. A termelői piac ezeknek az utolsó mohikánoknak teremt túlélési lehetőséget, egyben annak a gazdálkodói tudásnak is, amely a háztáji és a konyhakerti kultúrákkal együtt merül éppen totális feledésbe.

A hiteles piaci portékák és árusaik mentén derülhetne ki, hogy a vidék mint olyan több lehet egy összközműves teleknél vagy egy tujákkal körbeültetett angolpázsitos téglalapnál, ahol jó ugyan a levegő, de sajnos messze van Budapest"





"A Szimpla Kertben a vásározás már hagyomány. Minden hónap második szombatján Bringás Bolhapiac, minden hónap utolsó szombatján pedig Szimpla Divat - kreatív turkáló működik a szórakozóhely falai között, valamint a Gouba dizájnpiac is többször ellátogatott már a Kertbe. Eddig az őstermelői piac a Szimpla Divattal egy időben, havonta egy alkalommal várta a látogatókat. A rendezvény sikere alapján a szervezők úgy ítélték meg, hogy a termelői piacokban szűkölködő belvárosban fontos lehet a lakóknak, hogy rendszeresen juthassanak hiteles, minőségi élelmiszerekhez, ehhez pedig egy heti rendszerességű piacra van szükség."
És végül egy hírösszefoglaló is, melyben helyet kapott a piac is:





Tucatnyi szervezet fogott össze, hogy a nemzetközi civil hálózatként működő Anna Lindh Foundation (ALF) égisze alatt egész nyáron át tartó rendezvénysorozat keretében, változatos programkínálattal bemutassa az euro-mediterrán térség kulturális sokszínűségét. Világzenei koncertekkel, interaktív foglalkozásokkal és válogatott dokumentumfilmekkel tarkított közösségi programokkal jelennek meg olyan eseményeken és helyszíneken, melyek hasonlóan az Alapítványhoz a különböző kultúrák közeledését és értékeik közvetítését tűzték ki célul. Ennek keretében 2012. július 22-én a Szimpla Kertben és az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak ingyenes programokat.

Programok a Szimpla Kertben
2012. július 22.

10:00-12:00 - Cirkusz és tánc workshop a Tűzraktér szervezésében Gyere el, te is kipróbálhatod magad: 4éves kortól 100éves korig koordinációs gyakorlatok, egyensúlyozás, súlypont keresés, talajakrobatika. Színes szalagok, zsonglőreszközök, meteorok, karikák, ördögbot, miegyéb, amit ott helyben kézbe kapunk.

12:30 -14:30 - Egy íz helyett egy piac, egy bohóc helyett egy cirkusz, egy szín helyett
sokszínűség – Élmények tükrében: rajz-vers-játék, a Vitakultúra Egyesület szervezésében. A foglalkozás célja kapcsolódás megteremtése önmagunk élményeihez, amit helyben eddig
vagy más napon,máshol megéltem, és kapcsolódás a másikhoz, ezeken keresztül egymásra hangolódás és ráhangolódás az esti programokra, témákra.

Kísérő program: Fair Trade Kávézó

16:00-18:00: Tánc és mozgás mindenkinek - a Tűzraktér szervezésében. Nincs más dolgunk, csak összekötni az eget és a földet.Táncolunk. Átmozgatjuk magunkat tetőtől talpig.
Tánc: Simor Ágnes; zene: Farkas Dávid Bem (FlashBank)

20:00 Filmvetítés
’We are Egypt’ - The Story Behind the Revolution
Lillie Paquette lebilincselő dokumentumfilmje az Arab Tavasz hátteréről (75’, 2012)
Előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=NK6WYyYOEl8

A belépés minden programra ingyenes. Részletes program: www.alf.org.hu

Szimpla Music Workshop





Vasárnap esténként a Szimpla Music Workshop keretében 20 órától ismét közös zenélésre, improvizációra, kikapcsolódásra invitálunk mindenkit, aki a hét utolsó napján sem kíván otthon maradni. Gyertek és egy laza sör mellett lazuljatok el, hogy az ezt követő hét is zökkenőmentes legyen.


Ezen a héten is lesz koncert, workshop, nyílt művészeti tér, így a Szimpla kertben és a Kávézóban sem fogtok unatkozni, ha úgy döntötök, hogy a Szimplák valamelyikét választjátok - mi igyekszünk úgy alakítani a dolgokat, hogy így történjen. A többi programot megtaláljátok a www.szimpla.hu-n.

Jó szimplázást ezen a héten is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése