2015. február 13., péntek

A hónap kávéja: Indian Bibi Peaberrybold washed catucai

A hónap kávéja februárban is egészen különleges ízvilággal várja a fekete arany szerelmeseit a Szimplában - érdemes megkóstolni. S hogy honnan is származik, azt most elmeséljük nektek:

A Dél-Indiai Bangalore partjaitól mintegy 5 órányi autóútra található Suntikoppa városa, ott pedig Faiz Moosakutty kávéültetvénye. Az ültetvény, melyet Faiz édesanyja után Bibinek kereszteltek, 1960 óta van a Moosakutty család birtokában. Faiz 1990 óta vezeti a családi vállalkozást, és azóta dolgozik azon, hogy mintagazdaságot hozzon létre, ezzel pedig a térség legjobb kávéját állítsa elő. Bár nincs hivatalos bio-minősítésük, de minden vegyszermentes, és nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a fair trade elvekre is. Rengeteg a munka, hiszen az ültetvényt nem csak az apró kártevőktől, hanem az esetenként arra tévedő elefántoktól is óvni kell. 100 alkalmazottja közül 50 a farmon is él, ahol biztosítják a családtagok oktatását és egészségügyi ellátását is. 
Az így megtermelt kiváló minőségű kávé bőrös-dohányos jegyekkel nyit, majd kicsit megszelídülve teret enged az édeskés, diós ízeknek is.

Faiz farmja a kitűnő példa arra, hogy akkor sem engedünk az elveinkből és igyekszünk háztáji gazdaságok termékeit elétek tenni, ha esetenként külföldről kell beszereznünk egy-egy alapanyagot. Kortyoljátok egészséggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése