2015. március 24., kedd

Bonecz Ervin és a 90 decibel -


A Szimpla Háztáji Piacon hétről hétre olyan szervezetek készítik az ebédet a Közös Lábosban, akik valami különleges tevékenységgel igyekeznek felhívni nem elsősorban magukra, hanem igazán nemes célokra a figyelmeteket. Elindítunk egy sorozatot, ahol rövid kis interjúkon keresztül mutatjuk be nektek, mivel is foglalkoznak ezek a civil szervezetek. Elsőként Bonecz Ervint, a 90 decibel egyik alapítóját kérdeztük:


Mi a projekt célja, mivel foglalkoztok pontosan?

"2010-ben, civil kezdeményezésre jött létre a 90 decibel projekt, azzal a céllal, hogy a színházi előadásokat akadálymentessé tegyük a siketek és vakok számára. Ha azt mondom, hogy akadály-mentesítés, akkor persze nem véletlenül mindenkinek a rámpa és az egyéb ehhez hasonló eszközök jut az eszébe, de ennél a két célcsoportnál ez kommunikációs akadálymentesítést jelent. A hallássérültek esetében ezt egy képzett jelnyelvi tolmács biztosítja az előadások alatt, ő jeleli az előadást, de ez nem egy egyszerű jelelést jelent, hanem már-már színészi ambíciókkal megáldott személy segítségét, aki karaktereket is formáz gyakorlatilag. A vakoknál pedig narrátor bevonásával történik mindez, aki egy fülmonitor-rendszeren keresztül mondja el a színpadon zajló eseményeket, igyekszik a látványt is közvetíteni, úgyhogy ez bizony egy nagyon komoly feladat. Itt ugye a dramaturgiát figyelembe kell venni, párbeszédekre nem szabad rábeszélni, szóval sok mindent kell figyelembe venni."

Akkor bizonyára képeztek is tolmácsokat...

"Pontosan, azzal kezdtük az egész munkát, hogy a Brit Nagykövetség segítségével brit szakembereket hoztunk ide, akik kint már harminc éve ezzel foglalkoznak, itt volt egy jelnyelvi tolmács és egy siket mentor, akik három modulos képzést tartottak a magyar tolmácsoknak, majd ezt követően a Londoni Nemzeti Színháznak járt itt a narrátora. Nagy-Britannia egyértelműen zászlóshajó ebben a dologban, náluk az akadálymentesítés egy egészen más dimenzióba van áthelyezve. Nem titkoltam az általuk kifejlesztett módszert igyekszünk itthon meghonosítani, természetesen figyelembe véve a helyi sajátosságokat."

Kizárólag színházi előadásokra specializálódtok?

"Nem, kiterjesztettük ezt különféle tárlatokra is, de ebben az esetben fontos kihangsúlyozni, hogy nem tapintható műtárgyakat hoztunk létre, hanem már meglévő műtárgyak tapintható reprodukcióit alkottuk meg. A fő profil az, hogy a festményeket tapinthatóvá tegyük."

Kikkel működtök együtt?

"Nagyon sok színházzal van hosszútávú együttműködési szerződésünk szerencsére; Budapesten négy-öt színházzal (Nemzeti Színház, Új Színház, Vígszínház, Pesti Színház, Örkény Színház), vidéken pedig a Pécsi Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a kaposvári Csíky Gergely Színház, a veszprémi Petőfi Színház a tatabányai Jászai Mari Színház a partnerünk. Fontos volt a kezdetektől, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken, a megyeszékhelyeken is elérhető legyen mindez a siketek és látássérültek számára. "

90 decibel a facebookon, itt.

fotó: Szöllősi Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése