2015. június 27., szombat

"Aki a klubokat támadja, az a turizmust támadja" -

Vincent Glad, egy berlini újságíró vázolta nekünk a jelenséget, ami a német fővárosban megjelent az éjszakai élet és a helyiek együttélésével kapcsolatban.

Berlinben a szomszédoknak kell majd alkalmazkodniuk, nem a kluboknak

Elsők a klubok, aztán a lakóházak. A városi tanács egy új szabályt kíván érvényesíttetni: egy épület megépítése előtt a fejlesztőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy a környéken nem található klub, vagyis ellenőrizniük kell a „klubok térképét”. Ha igazán oda akarnak építkezni, módosítaniuk kell a terveiket és hangszigetelt házakat kell építeniük.

Berlin meg akarja óvni egyik legfontosabb örökségét: az éjszakai életet. Június 2-án Andreas Giesel, aki a városi fejlesztésekért felelős a városi tanácsban, azt hangsúlyozta: „A célunk, hogy Berlin egy izgalmas és vad hely maradjon.” A hatóságok el akarják kerülni, hogy az új klubokat bezárják a fenyegetőző szomszédok miatt. Az éjszakai klubok afféle védett fajjá válhatnak a berlini dzsungelben.


A King Size kénytelen bezárni

Az éjszakai élet és a helyiek egymás mellett élése egyre több feszültséget okoz. A szabad területek a város központjában jelentősen csökkentek az elmúlt tíz évben. Berlin legendás éjszakai helyei, mint például a SO36, a Lido, a Yaam vagy a Kulturbrauerei rendszeresen szembesülnek a helyiek kritikájával.

Április 23-án a King Size-nak, mely az testvére a Párizsban található Baronnak, be kellet zárnia öt évnyi legendás működés után, a helyiek panaszai miatt. A klubok megtámadása gyakorlatilag az idegenforgalom megtámadása. Berlin lett a harmadik leglátogatottabb város Európában, különösen mióta az EasyJet járatai minden hétvégén rendszeresen szállítanak szórakozni vágyókat.

Az 1991-ben indult, turistaklubbá váló Tresor kitalálója jól ismeri a témát. Dimitri Hegemann nemrég a Tagesspiegelnek ezt nyilatkozta: „Szerintem a Berlinbe érkező látogatók 60 százaléka a város alternatív kultúrája miatt érkezik és nem vásárolgatni. Vehetsz Rolexet Dubaiban, de olyan klubokat, mint a mieink, nem fogsz találni sehol máshol.”

Egy térkép Berlin klubjairól az időkön túl

Hogy megvédje kulturális örökségét, a Musicboard, mely egy civil kezdeményezés, nemrég készített egy nagyon komoly listát a város éjszakai klubjairól. Ezzel a térképpel a hatóságok csak úgy adhatnak ki engedélyeket újabb épületekre, ha azok nem tolakodnak bele a klubéletbe. Az online dokumentum egy nagyszerű eszköz azoknak, akiket érdekel Berlin éjszakai élete. Mindamellett, Katja Lucker szerint, aki a Musicboard igazgatója: „a térkép nem azért készült, hogy a turistáknak segítsen irányt mutatni.”

Ha nem vagy tipikus turista, visszamehetsz az időben, hogy lásd, milyenek voltak a kocsmák öt évvel ezelőtt vagy a Berlini Fal leomlása idején, bár sok illegális klub a ’90-es évekből még mindig nincs a listán.

A 2015-ös feltérképezés azt mutatja, hogy a szórakozóhelyek kezdenek eltűnni a város keleti felén, Kreuzberg és Friedrichshain kerületekben, a Spree környékével együtt, a helyek, amik ”vadak” maradnak, olyan területeken találhatóak, ahol kevesen laknak. Ilyen helyeken hozták létre a legtöbb techno klubot, mint például a Berghaint, az ipari övezet közepén, nem messze a Metro áruháztól.

A keleti rész eltűnt

Az adatok szerint a Mitte nevű kerület volt leginkább érintett. Egy romos terület a fal leomlása után mára egy tipikus középosztálybeli kerületté vált. A ’90-es években ezek az elhagyott épületek váltak a techno színterévé Berlinben. Ma a Mitte-ben 93 bezárt hely van és csak 23 maradt nyitva. Ennek egyfajta ellenpontja Kreuzberg, ahol 26 klub nyílt és 23 zárt be. A nyugati rész teljesen lemaradt a térképről, és például a Schöneber kerületben (ahol David Bowie is élt korábban) csak 4 működő klub van és 18-at bezártak. 

Amikor egy klub bezár Berlinben, egy másik nyílik valahol máshol, egy másik kerületben. A híres Bar 25 2010-ben bezárt, majd újra megnyitott Kater Holzig néven a Spree másik oldalán. Ma a Kater Blau, a két korábbi klub öröksége odaköltözött, ahol a Bar 25 volt korábban.

A Stattbad meglepő bezárása

A berlini éjszakai élet egyik legnagyobb vesztesége a Stattbad, amit májusban zárták be. Ez volt az egyik legjobb klub, egy régi uszodában. Ebben az esetben nem a szomszédok voltak a felelősek. Egy névtelen feljelentés alapján, a városi tanács rájött, hogy ez egy (nemzetközileg ismert) klub, és ez a funkció nem szerepelt az épület engedélyében. Észleltek biztonsági problémákat is, melyek tűz esetén merülhetnek fel. A hely előírásainak való megfeleléshez körülbelül két éves munka lenne szükséges, de a hely nem fog újra kinyitni. A Stattbad esete kétségeket vet fel a berlini hatóságok valós szándékaival kapcsolatban.

szerző: Vincent Glad
fordította: Bérénice Fuertes és Szombati Julianna
Az eredeti cikk itt található
kép forrás: konbini.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése