2012. július 28., szombat

Kiállításmegnyitó a Szimpla kertben -



Mindenkit szeretettel várunk 2012. július 29-én, vasárnap 11.00-kor a Szimpla Kert (Kazinczy utca 14) emeleti termébe, a TUTSZ, a SZIMPLA és a Kultunió közös rendezvényére.

A kiállítást megnyitja Gauder Péter – Tematikus Terek és Utcák Szövetsége


Meghívott vendégek:

Bartusné Benedek Barbara - Önkormányzati képviselő, VII. kerület
Landwehr Klára – Királyutca-Designutca
Zsendovits Ábel – AZÉRT7 Egyesület, SzimplaKert


Hogyan épít újjá (ma) az ember egy várost?
Budapest Zsidónegyed - Kultúnió- újratöltve

A középkorban a város egy körbefalazási projekt volt, védelmül a természeti és a társadalmi környezet ellen. A mai városra Pont az ellenkezője érvényes: a nyitottság. Nyitottság a gondolatokra, az ideákra a lehetőségekre a városhasználókra és a megújulásra, regenerálásra.

A városok jövője, szerepe napjainkban változóban van. A város, Budapest jelentése újratöltődik (reloading). Nem mindegy, hogy miként történik a városok, speciel Budapest újrapozícionálása, újraenergetizálása. Nőtt struktúrák, történeti landmarkok és a körzet társadalmi-gazdasági fejlődésének megismerése és megértése nyújthatnak orientációt az "új", a megújuló számára.

A pesti városfalakon kívüli - mára Belvárossá nemesedett Gyűrű, a T.E.J. (Terézváros- Erzsébetváros- Józsefváros) létrejötte kiépülése egy hosszú és intenzív de elsősorban közösségi folyamat volt. Az egykori Zsidónegyed mára Kultúnióként éledhet újra, kaphat régi-új töltetet, tartalmat megújult szellemi funkcionális tartalommal programot az épített környezet, közterek újrafogalmazásához.

Itt az idő a tervezésre. Kreatívnak kell lennünk, hogy eléje menjünk a változásnak-átalakulásnak, kihasználjuk a városok, városi identitás-körzetek szerepváltozását, esetünkben a Zsidónegyed-Kultúnió metamorfózisát, "kibábozódását".
A transzparens tervezés, a közösség részvétele biztosíthatja a szerves fejlődést, a tradíciók továbbélését és egyben a minőségi megújulást. A közösség által kialakítható "újratöltési" program hozzájárul egy harmonikus terv létrejöttéhez, ezen keresztül a körzet harmonikus társadalmi-gazdasági és fizikai fejlődéséhez.

Ebben a kreatív gondolkodásban AZ EUROPAN által készített fizikai terv egy lépés volt. A nemzetközi kreatív munka számos gondolatát minél szélesebb körben meg kell tudni ismerni, ismertetni.
A Szimpla mint a találkozások és dialógusok tere felvállalta, hogy a hozzáférhetővé, megismerhetővé teszi ezt a nemzetközi építészeti műhelymunka eredményét a párbeszéd megindítása érdekében, annak hátteret teremtve.
A Kultúnió - Zsidónegyed és ezen keresztül a város-Budapest jövőjével kapcsolatos párbeszéd és ezáltal közös gondolkodás kezdete nyitánya lehet a július 29-én, a piacnapon megnyíló kiállítás.

Nem a megoldás az, amit ez a kiállítás tartalmaz, hanem annak a folyamatnak a része, nyitánya, amelyben számosan, különböző szempontok mentén gondolkoznak azon, miként lehetne a lakókkal, tulajdonosokkal, a város és kerületvezetéssel, közös-ségszervezőkkel, civilekkel, városépítészekkel, építészekkel, közterület tervezőkkel a kerület, illetve körzet vonzerejét újrateremteni, a körzetet élhetőbbé egyben prosperálóbbá tenni.

Kezdjük el a közös gondolkodást, induljon a párbeszéd a kerület jövőjéről, illetve a Belvárosi Gyűrű, a T..E.J. fenntarthatóan élhetővé tételéről.


Jánka Melinda


1 megjegyzés:

  1. Tudod ki fogja ezt elolvasni!
    Nem lehetne valami mas hatteret es normal betutipust valasztani? remes!

    VálaszTörlés