2012. október 2., kedd

Az Azért7 Egyesület közleménye a kereskedelmi törvény módosítása kapcsán -




Az Azért7 Egyesület újabb közleményt adott közre a most már elfogadásra került, a belvárost érintő új szabályozással kapcsolatosan, ami a szórakozóhelyek nyitva tartásával kapcsolatos.

"A Parlament a mai napon egy újabb szabályozást fogadott el a Budapest belvárosában éjfél után is nyitva tartó és alkoholt forgalmazó üzletekkel kapcsolatban. Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület (Azért7) a törvény által megfogalmazott céllal egyetért, az eszközöket viszont alkalmatlannak tartja.

Budapesten 22 éve eldöntetlen kérdés, hogy a városkép kialakítása fővárosi, vagy kerületi hatáskör legyen. A jogalkotó felfogása sokszor fordult ebben a kérdésben, szinte mindig politikai és szinte sohasem szakmai érdekek szerint. Az Azért7 Egyesület akkor is tiltakozott, amikor a vendéglátóhelyekkel kapcsolatos szabályozás a fővárosi szintről kerületi szintre került. Az egyesület azzal érvelt, hogy a város egészében lehet pihenő, kulturális, sport, rekreációs, ipari és egyéb övezeteket megnevezni, kerületek vonatkozásában ez csak a különösen nagy méretűek esetében lehetséges.

Most a törvényalkotó valami mással próbálkozik, a jegyzők és rendőrök bevonásával egy olyan rendszert épít, amely nem normatív, nagy mozgásteret hagy a szubjektív megítélésnek, ezzel bizonytalanságot teremt.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület üdvözli a kereskedelmi törvénytervezet eredeti változásának módosítását, hiszen így legalább nem képződik adminisztrációs többletteher a vendéglátóhelyeken, hanem állami hivatalok egymás között intézik el a feladatokat. Azt is üdvözöljük, hogy nem a rendőrség, hanem a működési engedélyt kiadó jegyző jár el, a rendőrség csak segíti munkáját.

Az egyesület továbbra is fenntartja egyéb aggályait, miszerint a módosítás átgondolatlanul, az érintett felek bevonása nélkül került elfogadásra, nem tölti be a funkcióját, és indokolatlanul nagy területet és sok vendéglátóhelyet érint.

Az elmúlt évek példáit figyelembe véve, megalapozottan állíthatjuk, hogy a szubjektív érzületek és a helyi politikusok újraválasztási érdekei fogják dominálni a jogalkalmazást, így az nem a beterjesztő céljait, hanem egész más célokat fog szolgálni.

A törvénymódosítási javaslat célja az, hogy a frekventált területeken működő, a turisták megkopasztásából élő, és esetenként illegális szexuális szolgáltatásokat nyújtó szórakozóhelyek, night clubok negatív turisztikai hatását megszüntesse. Az Egyesület elismeri, hogy ez egy létező probléma, ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a helyek ismertek, könnyen beazonosíthatók és nevesíthetők, lásd például az Amerikai Egyesület Államok budapesti nagykövetségének feketelistáját.(http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs)

A törvénymódosítási javaslat ezzel szemben ágyúval lő verébre, és számos olyan szórakozóhelyet is érint, melyek épp hogy élénkítő hatással bírnak a turizmusra és pozitív irányba befolyásolják hazánk és a főváros nemzetközi megítélését

Az elmúlt években sok kezdeményezéssel (bagolyszolgálat, utcai WC, csendbohóc, utcák takarítása, stb.) vettek részt vendéglátóhelyek a lakossági problémák mérséklésében. Bár itt látszólag nem erről van szó, heteken belül kiderülhet, hogy mégis.

Az Egyesület továbbra is partner minden egyeztetésben, javasoljuk, hogy a vitás esetek során vállalkozói szervezeteket és civil szervezetek is kötelezően be kelljen vonni azok rendezésébe.

Háttér: Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület (Azért7) 30, zömmel hetedik kerületi szórakozóhelyet és vendéglátóhelyet tömörítő szervezet, tagjai között megtalálható a Belső-Erzsébetvárosi romkocsmák döntő többsége. Az egyesület a hetedik kerület élővé és élhetővé tételével, érdekképviselettel és turisztikai információszolgáltatással foglalkozik, saját költségén vállalja a Kazinczy utca takarítását, nyilvános vécét üzemeltet a Klauzál téren és szorgalmazza a kerület kis utcáinak sétálóutcává nyilvánítását. A kerületi lakosság, az önkormányzat és a szórakozóhelyek közötti információáramlást, az érdekek összehangolását információs irodával és időről időre vitafórumok szervezésével segíti."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése